LIFE GREEN SHEEP, pour un élevage ovin bas carbone et durable
Ce sont donc les enjeux du projet LIFE GREEN SHEEP dont l’objectif est de réduire l’empreinte carbone de la viande ovine et du lait de brebis de 12 % à échéance de 10 ans, tout en assurant la durabilité des exploitations, dans 5 pays (France, Irlande, Italie, Roumanie et Espagne). A travers cet objectif principal, les enjeux du projet sont également de lancer une démarche de progrès nationale et européenne, créer un observatoire des performances environnementales et de durabilité des systèmes ovins, communiquer et disséminer les actions du projet et construire la stratégie bas carbone et durable future de la filière.
Pour répondre à ces enjeux et objectifs, 5 actions majeures sont prévues dans le cadre de ce projet :
- Mettre en place un cadre commun européen sur l’évaluation des émissions de GES et des performances de durabilité et lancer une dynamique nationale et européenne.
- Former les conseillers et techniciens aux méthodes d’évaluation et aux outils.
- Créer un observatoire de 1 355 fermes de démonstration en Europe impliquées dans une démarche bas carbone et durable (885 en France).
- Tester des leviers d’action bas carbone et durables en suivant 282 fermes innovantes à faible impact carbone en Europe (211 en France).
- Élaborer des plans d’action nationaux visant à réduire les émissions de GES en élevage ovin tout en maintenant la durabilité des exploitations et construire les partenariats nécessaires pour déployer ces plans d’action.
Cette plaquette décrit le contenu de chacune de ces actions ainsi que le calendrier de travail prévu.
Livestock of small ruminants, in particular dairy sheep and sheep for meat, produces greenhouse gas (GHG) emissions representing 7.4% of global GHG emissions (FAO, 2017). Nevertheless, studies show that farmers have little knowledge of how to reduce GHG emissions. On the other hand, sheep farming can regulate the climate by storing carbon in grasslands and hedgerows among others. This gives sheep farming an important role in mitigating climate change and keeping farms viable. Finally, studies carried out up to now in Europe show that things can be done among sheep farms, thanks to a significant variability in practices.
Therefore, these are the challenges of the LIFE GREEN SHEEP project, which objective is to reduce the carbon footprint of sheep meat and sheep milk by 12% within 10 years, while ensuring the farms’ sustainability, in 5 countries. (France, Ireland, Italy, Romania and Spain). Through this main objective, the challenges of the project are also to launch a national and European progress initiative, create an observatory of the environmental and sustainability performances of sheep farming systems, communicate and disseminate the project's actions and build up the future low-carbon and sustainable strategy of the sheep sector.
To meet these challenges and objectives, 5 main actions are planned in the framework of this project:
- Develop a common European framework on greenhouse gas emissions, carbon storage and sustainability performances and create a national and European dynamic.
- Train advisors and technicians for assessment methods and tools.
- Create an observatory of 1 355 demonstrative farms in Europe involved in a low-carbon and sustainable approach.
- Test low-carbon and sustainable action levers by following 282 innovative low-carbon impact farms in Europe.
- Develop national action plans aiming at reducing GHG emissions in sheep farming while maintaining the sustainability of farms and build up the partnerships necessary to disseminate these action plans.
This leaflet describes the content of each action as well as the planned work schedule.